Przygotowania do Świąt idą pełną parą.
Przed chwilą upiekłam babę =)
A w piekarniku siedzi piernik. Pogoda zimowa to i ciacho też =P
A teraz przepis na tradycyjną babkę marmurkową, może się skusicie.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
225g margaryny,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
cukier wanilinowy,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżki kakao.
Margarynę ubić mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając. Na koniec dodawać wymieszaną mąkę z cukrem, solą cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Gdy tylko składniki się wymieszają podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę i widelcem porobić zygzaki.
Piec ok. 70-80 min. do "suchego patyczka".
Polewę zrobiłam z czekolady (50g gorzkiej i 50g mlecznej) i odrobiny margaryny.
Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z bloga: Moje Wypieki
Pozdrawiam i smacznego!
Aga
Wygląda pysznie!:)
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzi pyszna, mam nadzieję, że tym razem też =P
Usuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuńprzepiękna baba, aż mi tu zapachniało:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności!
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)))
Pozdrawiam
Aż u mnie zapachniało :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda ta babka
baba idealna :)
OdpowiedzUsuńidealna i ta polewa :)
OdpowiedzUsuńa cukier podzielić trochę do mąki trochę do margaryny? a piekarnik na 180 stopni?
UsuńCukru nie trzeba dzielic :) tak 180 stopni bez termoobiegu lub 165 z termo.
Usuń