Obserwatorzy

piątek, 29 marca 2013

Babka marmurkowa - przepis

Przygotowania do Świąt idą pełną parą. 
Przed chwilą upiekłam babę =)

A w piekarniku siedzi piernik. Pogoda zimowa to i ciacho też =P

A teraz przepis na tradycyjną babkę marmurkową, może się skusicie.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
 szczypta soli,
225g margaryny,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
cukier wanilinowy,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżki kakao.


Margarynę ubić mikserem na puszystą, jasną masę. Dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając. Na koniec dodawać wymieszaną mąkę z cukrem, solą cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Gdy tylko składniki się wymieszają podzielić ciasto na dwie części i do jednej dodać kakao.
Formę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę i widelcem porobić zygzaki. 
Piec ok. 70-80 min. do "suchego patyczka".

Polewę zrobiłam z czekolady (50g gorzkiej i 50g mlecznej) i odrobiny margaryny.

Przepis tradycyjnie zaczerpnięty z bloga: Moje Wypieki



Pozdrawiam i smacznego!
Aga

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zawsze wychodzi pyszna, mam nadzieję, że tym razem też =P

      Usuń
  2. przepiękna baba, aż mi tu zapachniało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności!
    Wesołych Świąt:)))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż u mnie zapachniało :)
    Bardzo smakowicie wygląda ta babka

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. a cukier podzielić trochę do mąki trochę do margaryny? a piekarnik na 180 stopni?

      Usuń
    2. Cukru nie trzeba dzielic :) tak 180 stopni bez termoobiegu lub 165 z termo.

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze, chętnie odpowiem na Wasze pytania.
Proszę jednak o nie zostawianie "reklam".
Zazwyczaj staram się zaglądać do komentujących osób =)